avocat despagubiri accidente

Avocat despăgubiri accidente. Ai fost victima unui accident auto? Uite cum poți fi despăgubit.

Publicat pe Publicat în Uncategorized

În societatea zilelor noastre tot mai multe persoane sunt victme ale accidentelor auto, pentru a fi despăgibit trebuind să vă adresați unu avocat specializat în despăgubiri accidente auto.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți în cazul în care sunteți victima unui accident de circulație este acela de a vă adresa Institutului de Medicină Legală pentru a se stabili câte zile de îngrijiri medicale sunt necesare în urma leziunilor traumatice produse.

Avocat despagubiri accidente

În cazul accidentelor auto cu victime poliția deschide automat un dosar penal pentru cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul, dar acțiunea penală se pune în mișcare doar la plângerea pralabilă a persoanei vătămate sau în cazul morții victimei.

Vinovatul de producerea accidentului va fi trmis în judecată doar dacă victima a făcut plângere penală și a suferit leziuni traumatice care necesită pentru vindecare mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale conform art. 194 lit (b) cod penal sau în cazul morții victimei.

Este recomandat ca victima accidentului să se adreseze instanței civile pentru a  obține despăgubiri în urma producerii accidentului.

Despăgubiri accidente auto

Dacă șoferul responsabil de producerea accidentului are o poliță de asigurare RCA valabil încheiată, asigurătorul va fi obligat în solidar cu șoferul la plata daunelor materiale și morale suferite de victimă ca urmare a vătămării corporale produse în urma accidentului.

Astfel, potrivit dispozițiilor art.49 din Legea 136/1995 privind asigurările si reasigurările în România „asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare pentru prejudiciile de care asigurații răspund față de terțe persoane păgubite pentru accidente (…)”.

Conform art.50 alin.1 „despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de daune și cheltuielile de judecată, persoanelor păgubite prin vătămare corporala (…)”

Art 1357 Noul Cod Civil (art. 998 din vechiul cod Civil) prevede că cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, este obligat să îl repare.

Daune materiale

Dunele materiale ce pot fi obținute includ cheltuielile victimei cu spitalizarea și tratamentele medicale care au fost necesare în urma traumatismelor suferite ca urmare a acidentului.

Aceste cheltuieli trebuie dovedite cu chitanțe așa că este bine să rețineți că trebuie păstrate toate chitanțele în legătură cu tratamentele medicale efectuate.

Daune morale

Daunele morale sunt definite ca fiind acele prejudicii cauzate unei sau mai multor persoane, constând în suferinţe de ordin psihic.

Prejudiciile morale sunt cele care rezultă din vătămarea unui interes personal nepatrimonial. Astfel sunt : moartea, atingerile aduse integrității fizice, sănătății etc.

Faţă de aspectul că acest tip de prejudiciu (moral) nu poate fi evaluat direct în bani şi având în vedere că legiuitorul nu a fixat nici măcar nişte limite sau criterii orientative, singura soluţie care se impune  este aceea că nu se poate apela la probe materiale, judecătorul fiind singurul care trebuie să aprecieze o anumită sumă globală, care să compenseze suferințele pentru partea ce a suferit vătămări.

Trebuie să se aprecieze ce a pierdut persoana vătămată pe plan psihic, social, şi familial din ceea ce ar însemna o viata normală, liniştită şi fericită pentru acestea în momentul respectiv, dar şi în viitor în societatea respectivă.

Avocat despăgubiri accidente auto

Se face, deci, o apreciere a prejudiciului moral şi apoi, în raport cu acesta, se stabileşte indemnizaţia.

Despăgubirea trebuie raportată la prejudiciul moral suferit, la gravitate, importanţa şi consecinţele acesteia pentru persoanele vătămate.

Aprecierea prejudiciului se realizează sub aspectul efectelor negative suferite de persoanele vătămate pe plan psihic.

Aceste daune materiale și morale vor fi suportate de asigurătorul RCA al vinovatului de producerea accidentului.

În concluzie, pentru a primi despăgubiri în urma accidentelor auto este necesar să vă adresați unui avocat specializat în acidente rutiere.

Citește și articolul referitor la acțiunea în instanță pentru radierea unui autoturism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *